Как и по какво да избираме хотел

Едва ли има човек, който не е стъпвал поне веднъж през живота си в хотел. И ако съществуват голямо многообразие от размери, звезди на обслужване, услуги и цени, то в истинската си същност и най-големият и скъп хотел, и най-малкият такъв предлагат две основни неща, ради, които се наемат стаи за нощувки в тях. Тези две неща са подслон и храна.

Днес има екзотични комплекси и хотели, пригодени не просто за отсядане и някакви нощувки, а оборудвани с най-модерни и скъпи обзавеждания, технологии за обслужване в грижа за клиентите.

По право самото наименование за хотел произхожда от френския език. За първи път е използвана през XVII век, и в латинско означение е звучала като: hostel и hospitale, в превод означавало: стая за гости.

Днес това название има международно значение, но във всяка страна означава едно и също название и то се свързва и разбира като гостоприемница.

Години след Втората световна война се поставят и основите на хотелиерския бизнес, а с тях стартират и първите големи вериги в бранша. Американски бизнесмени се залавят с построяване на първите сгради отвъд Океана.

Днес под хотелски комплекс всеки асоциира няколко съществени компонента и те са: стая за гости, заведение за храни и напитки, познато още като ресторант и рецепция, която е вход и обслужване. Много от съвременните хотели днес предлагат богата гама от допълнителни услуги като релакс, развлечения, спорт и комфорт. В големия хотел винаги има лоби бар, зала, ресторант, понякога дори няколко, а според категоризацията на хотела и плувен басейн.

Хотелските комплекси са в широк диапазон на услуги и цени. В световно значение са признати за категоризации звезди от една до пет.

Разликите между различните хотели са това, че в хотели с една звезда клиента може да вика със звънче персонала. Такова е съпътстваща част от оборудване на рецепцията.

Най-висок клас в обслужване, екстри и комфортни условия за настаняване предлагат хотели пет звезди. Хотелите се различават по мащаб и категоризации. Така например хотел с капацитет над 1000 стаи може да е и най-луксозен, но може да е и с доста по-малък мащаб и обем.

Най-скъпите и големи хотели в света са в Дубай.

Една от най-модните тенденции в плана на даден хотел е дизайнерския стил. Сред такива модели се отличават екстравагантен хотел, разчупени стилове и визия. Често дори обзавеждането и мебели са наситени с екстри и футуристични елементи. Към екстри на такъв хотел се отнасят душ кабини и водни легла.

Съществуват доста атрактивни хотелски комплекси. Сред тях за търсачите на силни емоции се предлагат „ледени хотели“, други са сред уникална природа покрай брега на морето, в езеро, сред чукари и планински била и т.н.

Съвременен, модерен, луксозен или по-евтин и уютен хотел може да наеме всеки, без значение целта на визитата и времетраенето на престоя.

You may also like