Безопасност на пътя – как един колан може да спаси човешки живот

Безспорен е факта, че комфорта по време на пътуване се дължи до голяма степен на седалките. Ето, защо производителите на качествени коли наблягат все повече на тяхната конструкция и дизайн.

В миналото седалките се изработвали само от естествена кожа. Вижте повече за поставяне на кожен калъф на волана. Днес това не е изискване за всеки автомобил. Сега седалки от естествена кожа, могат да се видят само в най-скъпите и луксозни автомобили. Най-разпространени в ежедневния автомобил са седалките с изкуствени материали. Идеята заложена у тях е да се постигне пълнеж, който да диша, без да е прекалено еластичен и трудно се слепва. За пълнеж се използва дунапрен, шуплеста гума и специални приспособления, които да осигуряват плавни движения. Популярни са както меки, така и твърди седалки.

При съвременните автомобили седалките лесно мога да се преобразуват и в легла. Това е особено удобство за автомобилните туристи, които предпочитат самотата на живот, природата и пътуванията пред шумни места и мотели.

Едни от най-ефикасните средства за повишаване вътрешната сигурност на автомобила са предпазните колани. В случай на авария, освен предпазните колани, автомобилът трябва да разполага и с въжета и колани за теглене.

Едно изследване направено от специалист по автомобилните катастрофи, Вейд, сочи, че смъртни случай и травми получени на пътниците, снабдени с предпазни колани са с 60% по-малко отколкото в контролната група без употреба на колани.

По време на бързото движение, тялото на човек и органите му добиват голяма енергия. Така например човек с маса 80 кг. при развита скорост на автомобила 80 км/ч придобива кинетична енергия, равна на приблизително 1800 кгс.м. При евентуален сблъсък със 100 км/ч кинетичната енергия мигновено се превръща в сила, черният дроб, който нормално тежи 1,7 кгс, започва да тежи 47,6 кгс. Сърцето, което тежи 0,3 кгс., вече тежи 8,4 кгс., а мозъкът от 1,5 кгс. Тежи 42 кгс.

При настъпване на сблъсък на автомобила, скоростта се свежда до 0 за по-малко от 1/10 на секундата. Това значи, че огромните ускорения са катастрофални за организма и човешките органи. Вижте повече за видовете зъбни импланти. Връзките, които ги поддържат, капсулите, които ги обвиват, структурата на тъкани и кости, кожа, мозък не могат да издържат на тези напрежения и се разрушават.

Ето, защо е важно да се поставят предпазни клани, които да удържат на рязко спиране или удар, Коланите поемат кинетичната енергия на тялото, забавят движенията му в каросерията. Те пречат на тялото да „изхвръкне“ през предното стъкло или да се удари в арматурното табло.

You may also like