Ниво на шума в климатика

Ако ще инсталирате климатик в спалнята или на прозорец с трудни съседи, трябва да обърнете внимание на нивото на шум на закупения климатик.

Нивото на шума се измерва в  децибели (dB) – относителна единица, която показва колко пъти един звук е по-силен от другия. При 0 dB се приема прагът на чуваемост. Имайте предвид, че звуците с ниво по-малко от 25 dB практически не са чути. Нивото на шепот е 25 – 30 dB, шумът в офис пространството, като обем на нормален разговор, е 35 – 45 dB, а шумът от натоварена улица или силен разговор е 50 – 70 dB.

За повечето битови климатици: http://ddclima.bg/klimatik/stenni-klimatici/fujitsu-general-ashg12ltcaaohg12ltc нивото на шума на вътрешното тяло е в диапазона 26-36 dB, външното тяло е 38-54 dB. Може да се види, че шума на вътрешното тяло не надвишава нивото на шума в офис пространството. Ето защо вниманието към нивото на шума на климатика има смисъл, ако планирате да го инсталирате в тиха стая (спалня, самостоятелен офис и др.).

Изглежда, че сега е достатъчно да изберем климатик с най-ниско ниво на шум и комфортът е гарантиран. Но не всичко е толкова просто: може да се окаже, че климатикът с ниво на шума от 26 dB на практика ще работи по-силно от климатик с ниво от 32 dB. И тук няма измама и всички измервания се извършват правилно.

Всеки климатик може да работи в няколко режима. Всеки режим има свое собствено ниво на шума. Тъй като основният източник на шум е вътрешното тяло на преминаване на въздушния поток през вентилатора, капаците на радиатора и разпределение. Логично е да се измери нивото на шума на най-ниската скорост на вентилатора и дори направи скоростта толкова ниски, колкото е възможно.

Проблемът е, че в този режим климатикът няма да произведе претендираното захранване и при горещо време автоматично ще премине на по-висока скорост (с увеличаване на шума) или няма да може да поддържа определената температура.

В пълното описание на климатика, като правило, се посочва нивото на шума за всички режими на работа на вентилатора или най-малкото максималната и минималната стойност. В същото време типичното ниво на шума на вътрешното тяло на елитния климатик е 27-31-34 dB за тристепенния вентилатор.

Трябва да се отбележи, че климатиците могат да бъдат източник на не само монотонен шум, създаден от въздушния поток, но и някои други звуци – пращене, съскане, бълбукане, кликвания.

Обикновено тези шумове се забелязват само в пълна тишина, но те могат да пречат на спокойния сън, защото изведнъж звуците, които възникват, внезапно дразнят много повече от монотонния шум. Тези звуци са от различно естество.

Кракване възниква, когато пластмасовите части на тялото се разширяват и се свиват поради промяна в температурата.

Насипно състояние и шумове могат да се разхлабят при включване и изключване на компресора. И кликванията се появяват при превключване на релета, които контролират работата на вентилатора, компресора и другите компоненти на климатика.

От всички тези шумове, пукнатината на касетата причинява най-големия дискомфорт – такива звуци могат дори да се събудят в средата на нощта. Разпознаваме, че вътрешното тяло може да бъде от евтина пластмаса, която при външния вид и допир се различава съществено от пластмасата, от която се произвеждат климатиците на елитната група.

Инверторните климатизатори обикновено излъчват по-малко външни шумове, тъй като не предизвикват внезапни температурни промени, свързани с периодичното активиране и изключване на компресора.

 

You may also like