Къде се крият хлебарките

хлебарките

Хлебарките имат „стандартни места“, където живеят. Сред тях се срещат такива, които са абсолютно неочаквани и в тях се крият вредителите. След като прочетете статията, не забравяйте да проверите всички места за хлебарки. Информацията е заимствана от сайта на ПРЕВЕНТА.БГ.

Места, където се крият хлебарките

Тоалетна чиния – защо хлебарките се установяват в или близо до тоалетните на хората?

Хлебарките се нуждаят от постоянен достъп до вода, а тоалетната чиния е идеален източник.

Клавиатура, системно устройство, лаптопи – често има малки частици храна, особено по клавиатурите. Когато се анализира оборудването, често е възможно да се открият вътре мъртви хлебарки, ларви и т.н.

Хладилник – хлебарките влизат в хладилника заедно с храна, а останалата част от хладилника осигурява топло място за тях в близост до топлообменника.

Съдомиялната машина е основният проблем за хлебарки, които, след като влязат в съдомиялната машина, е малко вероятно да излязат. Там могат да се съберат с остатъчната храна по чиниите.

Микровълновата не е херметически затворена техника и размерът на хлебарките им позволява да влязат вътре, без много усилия. В микровълновата печка хлебарките могат да се угощават на по филийки храна или трохички, които са паднали от чиниите при нагряване.

Кофата за боклук – тук трябва да се отбележи, че това е доста стандартно местообитание за хлебарките, но жителите на апартаменти забравят за нея. Пренебрегване на изхвърлянето й може да провокира завъждането на хлебарки.

Между другото, ако имате хамстери или други животни у дома, които се нуждаят от дървесна котила – бъдете готови да намерите хлебарки в нея. Тези буболечки харесват миризмата на дърва.

Ако след проверка установихте, че хлебарките все още са избрали едно или повече места от списъка, тогава си струва да предприемете редица определени действия:

Извършете почистване на всички повърхности, отстранете застоялата храна, трохите и други.

В микровълнова печка, например може да запушите образувалите се дупки с памучна вата, напоена с амоняк. Хлебарките ще напуснат убежището си поради острата миризма. Бъдете готови, обаче, че след като миризмата отлежи, хлебарките могат да се върнат по старите места.

Не забравяйте, че не може да боравите с микровълнова, съдомиялна и друго оборудване с агресивни дезинфектанти – можете да се отровите.

Тук на помощ идват експертите в борба с вредителите. Тях може да поръчате и на адрес: http://preventa.bg.

You may also like