История на дървениците и хората

дървеница

Знаете ли, историята за това, как човек за пръв път се е сблъскал с дървеници и какво е станало след това.

Най-старият оцелял писмен запис на дървеници е от древногръцки източници, датиращи от 400 г. пр. н. е. Малко по-късно Аристотел засегнал темата за дървениците в своите писания.

Плиний, също е писал за дървениците, като ги е дарявал с лечебни свойства в своите произведения. Така, според него, дървениците успели да излекуват ухапвани от змии и ушни заболявания у хората.

Съдейки по оцелелите писмени източници от страните от Западна Европа, дървениците там не били рядко явление, поне са споменаванията за тях се срещат в произведенията на автори от 11 и 13 век.

През Средновековието дървениците, заедно с първите европейци, безопасно прекосяват океана и пристигат в новия свят.

Кога и как човечеството за пръв път се сблъска с дървеници?

Нека се опитаме, заедно да спекулираме по тази тема. Предлагаме ви, да използвате наличната информация и от адреса на ПРЕВЕНТА.БГ. В самия сайт може да поръчате и услугата пръскане за дървеници.

Дървениците и древния човек

Заблуда е да вярваме, че дървениците живеят само при хората. Дървеницата, освен в къщите на хората, живее и в хралупите на различни дървета, места за гнездене на птици, в пещери, където паразитира, върху прилепите, в дупките на малки гризачи, които, както изглежда, също като хората страдат от ухапванията им.

И така, кога дървениците започнали да хапят хората за първи път? Очевидно това се е случило в примитивни времена. Най-вероятно, когато окончателният генетичен облик на съвременния човек все още не е бил формиран. Древният човек се е криел в пещери, но и там имал неканени гости – дървеници.

Пещерата осигуряваше защита от атмосферните влияния. В тях, първобитният било по-лесно да се скрие от дивите животни, да складира запаси и да организира първите общности. Пещерата за човек, в онези дни, очевидно е служила и за дом, и за крепост, и за склад, и за място за поклонение, дори за култови обреди. Именно там, в пещерите, се предполага, че първобитният за пръв път се сблъскал с дървеницата.

Самите буболечки, паразитирали в местообитанията на прилепите. Открити били в труднодостъпни и отдалечени ъгли на пещери, където освен птици, прилепи и фанатични скални катерачи, никой никога не е изкачвал.

Предполага се, че най-вероятно от онези древни времена дървениците станали постоянни спътници на човека. Така с времето те се местели, заедно с неговите вещите от пещери, в землянки и примитивни колиби, след това в дървени къщи и замъци и накрая, в уютни градски апартаменти. Прочетете повече на други страници на сайта: PREVENTA.BG

You may also like