6 съвета за лятна грижа за градината и почистване на дворове

6 съвета за лятна грижа за градината и почистване на дворове

През лятото може да се възползвате напълно от градината си, която почти се превръща в основната стая на къщата, продължение на такава.

6 съвета за лятна грижа за градината и почистване на дворове

Наистина слънчевите дни са идеални за четене в градината, приготвяне на барбекю или вечеря под звездното небе. За да бъдат вашата градина и двор изпълнен с цвят и живот, те се нуждаят от внимателна поддръжка, през цялата година и е резултат от месеци работа и ангажираност.

Ето няколко идеи за дворове и градини, които да приложите на практика сега, в началото на лятото:

  1. Отстранете остатъците, съберете мъртвите листа и клони.

Запретнете ръкави и вземете чифт защитни ръкавици. Започнете с премахване на паднали клони и отрязване на изгнилите. Последните могат да бъдат опасни, особено по време на летни бури. Почистете цветните лехи от мъртви листа и клони, които пречат на слънцето да достигне до растенията. За по-стриктно професионално почистване на дворове, не се колебайте да наемете специалисти.

  1. Косете и поливайте тревата

Редовната поддръжка е тайната на зелената градина. Тъй като косенето и поливането на тревата са сред най-досадните задачи, може да използвате косачка и автоматично напоително устройство.

За предпочитане е тревата да се полива през нощта, за да може да се възползва напълно от влагата. Поливайте поне 4 литра на m², но внимавайте да не прекалявате, защото рискувате корените да загният. Поливането не се извършва всеки ден, а веднъж или два пъти седмично, в зависимост от времето, а за здрава, зелена морава може да разпръснете специален азотен тор, два пъти през лятото.

  1. Поливайте правилно растенията

Растенията се дехидратират и изсъхват бързо поради специфичната за сезона задушлива жега. Следователно те трябва да се поливат ежедневно. За да улесните работата си, може да изберете да използвате система за автоматично напояване, която позволява на растенията редовно да получават оптималната си доза вода. В същото време може да изберете традиционния метод: маркучът или пръскачката, винаги са най-добрите съюзници на градинаря.

Не забравяйте редовно да проверявате влажността на почвата. В идеалния случай поливането на растенията трябва да се извършва сутрин. Избягвайте поливането на растенията вечер, тъй като това може да създаде влажна среда, около растението през цялата нощ, което насърчава развитието на гъбични заболявания. Опитайте се да поливате корена на растението, като мокрите листата възможно най-малко, за да избегнете риска от развитие на тези заболявания.

Саксийните растения имат малък обем почва и следователно ограничено количество вода. Наред с това саксиите са изложени директно на вятър и слънчева светлина, два фактора за суша. Следователно саксийното растение изисква повече наблюдение и по-често поливане, отколкото същото растение в земята.

  1. Пазете градината от вредители

Лятото благоприятства отглеждането на зеленчукова градина, а за да растат плодовете и зеленчуците при най-добри условия, почвата трябва да бъде наторена. Това е от съществено значение, за да се осигурят на растенията всички хранителни вещества, необходими за хармоничния им растеж.

Червеите и гъбите са най-големите врагове на летните градини. Добрият тор и достатъчното количество вода ще повишат естествената устойчивост на растенията.

Мулчирането на почвата е друга важна стъпка в грижа за градината. Това включва покриване на почвата с материали от растителен произход и е полезно за растението, особено по време на горещата вълна. Мулчирането поддържа почвата по-хладна и по този начин предотвратява загубата на влага, чрез изпаряване.

  1. Украсете двора с трайни насаждения

Трайните насаждения се завръщат година след година. Те са лесни са за поддръжка и могат да варират от овощни дървета до цъфтящи растения. Такива многогодишни растения са далии, зюмбюли, рози, босилек, джинджифил, лавандула и др.

Информирайте се, какво сте избрали да засадите. Разберете, колко голямо ще расте растението, от колко светлина се нуждае и дали има нужда от подрязване.

  1. Избягвайте избелващи разтвори за поддръжка и почистване

Не почиствайте вътрешните дворове с разтвори, съдържащи белина. Белината разяжда бетон, мрамор, тухла и ако изтече се превръща в истинско бедствие за растенията.

В същото време избягвайте честото почистване на терасите с високонапорен струен апарат; мрамор, тухла и бетон могат да се влошат. Почистете вътрешния си двор с органични продукти и изплакнете с топла вода с моп.

  1. Поставете мрежа за сянка

Ако имате растения, които предпочитат по-хладно време, инсталирането на мрежа за сянка е чудесен начин да им помогнете да преживеят лятото. Зеленчуците обичат слънцето, но малко сянка ще им помогне да се справят с по-горещи условия и да не са пряко изложени на топлинен стрес.

Правилно декорираната градина е изявление за личния вкус и индивидуалност на собственика. Ако искате да направите изживяването си в градината по-плодотворно, естетично и по-добре планирано, имайте предвид горните съвети.

Сега е време да се заемете с работата и да подготвите двора си. Нека тези идеи за вашия  двор и градината ви вдъхновят да превърнете тези пространства в място, което ви помага да останете свързани с природата.

Източник: извозва.сом

You may also like